wtorek, 31 maja 2011

Makaron z krewetkami i zielonymi szparagami

Mam w domu makaronowego potwora ;)
Na pytanie, czy jemy makaron czy...i tu możecie wstawić
nawet najbardziej wyrafinowane danie...zawsze pada odpowiedź MAKARON!


Makaron z krewetkami i zielonymi szparagami
inspiracją był przepis ze strony Kwestia Smaku
2 szalotki lub pół pęczka szczypioru z cebulkami
1-2 ząbki czosnku
szczypta soli
10-12 surowych krewetek
sok z cytryny
150-200 g makaronu pszennego pełnoziarnistego
szczypta kurkumy
3-4 łyżki słodkiej śmietanki
pęczek ugotowanych zielonych szparagów
świeżo zmielony czarny pieprz
garść parmezanu

Podsmażyć na oliwie szalotki lub szczypior z cebulkami i posiekany czosnek.
Dodać surowe, obrane i oczyszczone krewetki, posolić i smażyć
aż krewetki staną się różowe. Skropić sokiem z cytryny.
Dodać ugotowany makaron, szczyptę kurkumy, słodką śmietankę,
pokrojone, ugotowane szparagi, świeżo mielony czarny pieprz i garść parmezanu.
Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na talerz i skropić oliwą z oliwek.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz