czwartek, 16 czerwca 2011

Zupa szparagowo-ziemniaczana z kozim serkiem

Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni. Jak dla mnie to stanowczo za krótko.
Jest tyle przepisów, których jeszcze nie zdążyłam wypróbować.



Zupa szparagowo-ziemniaczana z kozim serkiem

pęczek białych szparagów
3 średnie ziemniaki
2 łyżki masła
1 liść laurowy
szczypta białego pieprzu
sól

Do podania:
sezam biały
sezam czarny
olej rzepakowy tłoczony na zimno
kozi serek twarożkowy

Szparagi obrać, odciąć twarde końce i pokroić na 2 cm kawałki i udusić na łyżce masła do miękkości.
W osobnym garnku zagotować litr wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,
liść laurowy i sól. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wyjąć liść laurowy, dodać szparagi i łyżkę masła.
Całość zmiksować blenderem na krem. Doprawić białym pieprzem i solą.
Podawać z łyżką koziego serka, odrobiną tłoczonego na zimno oleju rzepakowego i prażonym sezamem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz