środa, 13 lipca 2011

Zielona zupa z soczewicy

Za oknem szaro, buro i ponuro. Krople deszczu spływają po szybie.
Jedyne na co mam ochotę to koc, dobra książka i miska ciepłej zupy.



Zielona zupa z soczewicy

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanych liści selera
1 listek laurowy
1 garść soczewicy czerwonej
1 garść soczewicy zielonej
1 garść soczewicy czarnej
1 łyżka soku z cytryny
2 litry gorącej wody
świeże zioła (tymianek, oregano, cząber)
2 ziemniaki
200 g posiekanego szpinaku
2 łyżki pokrojonego w kostkę boczku

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść lub zetrzeć na tarce.
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem.
Dodać posiekane liście selera, listek laurowy i boczek.
Wsypać soczewicę, dodać sok z cytryny i zalać wszystko gorącą wodą.
Dodać po 2 gałązki tymianku, oregano i cząbru.
Gotować 25-30 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i szpinak.
Gotować kolejne 10 minut aż soczewica i ziemniaki będą miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz